Reinvent your business
Image default
Business

Een water/water warmtepomp uitgelegd

 

In nieuwbouwhuizen wordt tegenwoordig steeds vaker een warmtepomp geïnstalleerd in plaats van een CV ketel. Op zich is de CV ketel een prima systeem maar de warmtepomp kan vaak veel zuiniger werken. Hoewel de installatiekosten van een warmtepomp vaak een stuk hoger zijn dan de installatiekosten van een CV ketel wordt toch vaak voor dit systeem gekozen, vooral omdat het zichzelf bijna gegarandeerd ook weer terugverdient. Dit komt door de lage onderhoudskosten maar ook door de lage kosten van gebruik.

 

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn allerlei verschillende soorten warmtepompen die allemaal voor en nadelen met zich mee brengen. Zo is er de lucht/water warmtepomp, de lucht/lucht warmtepomp, de water/water warmtepomp en nog allerlei andere combinaties mogelijk. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

 

De werking van een warmtepomp

Een warmtepomp werkt, simpel gezegd, door temperatuurverschillen. Een warme stof loopt langs een koude stof, geeft warmte af en pikt warmte op. Deze warmte or kou kan dan gebruikt worden om een ruimte te verwarmen of te verkoelen. Dit werkt door water rond te pompen in lange buizen in de grond. Nadat het in de grond is geweest komt het water langs de vloerverwarming, waar het haar warmte of koelte af kan staan aan het huis. Dan wordt het weer de grond ingepompt en is de cyclus van de warmtepomp compleet.

 

Verwarmen of verkoelen?

Dat is dan ook een van de grootste voordelen van de warmtepomp ten opzichte van een CV ketel. De warmtepomp kan zowel verwarmen als verkoelen. Afhankelijk van de bron en de manier van warmte afgifte. In de winter bijvoorbeeld is de grond een stuk warmer dan de lucht en kan deze warmte benut worden voor verwarming. Maar in de zomer is de grond een stuk koeler dan de omgeving en kan deze kou gebruikt worden om het huis te verkoelen.