Reinvent your business
Image default
Business

Gevolgen plantenpaspoort

Sinds 14 december 2019 in het plantenpaspoort verplicht ingegaan voor potplanten. Elke plantensoort dient te voldoen aan de fytosanitaire eisen die binnen de EU gelden. De plantenpaspoorten kun je laten printen op plastic potten. Je ontvangt een plantenpaspoort wanneer de keurmeester een fytosanitaire keuring en een kwaliteitskring heeft gedaan om te checken of het teeltmateriaal vrij is van quarantaine-organismen. Het paspoort ontvang je van de NVWA dit is de Nederlandse voedsel en Warenautoriteit en dit is de instantie die de plantenpaspoorten afgeeft na goedkeuring.  

De invoering van het plantenpaspoort moet er voor zorgen dat de identiteit en herkomst wordt herkent. Ook  zal het helpen tegen het uitbreken en verspreiden van verschillende ziektes of plagen en is de plant makkelijker te traceren. Denk bij ziektes en plagen aan schimmels infecties, virussen, bacteriën insecten en dergelijke die er voor zorgen dat de kwaliteit en opbrengst van de gewassen in gevaar komt.

Veel telers zijn er erg blij mee, omdat het vaak onzeker is of er van buitenaf ziektes of plagen ontstaan. Ze worden nu als het ware beschermt en dat is voor de telers erg fijn. Ook kunnen er steeds meer plagen ontstaan door het veranderende klimaat. Door de warmere winters hebben ziektes en plagen meer kans om te overleven en dit heeft als gevolg dat er onzekerheid is bij de verschillende gewassen. Naast dat de kans op plagen en ziektes toeneemt voor de plantensoorten, is het ook mogelijk dat veel planten en dieren de komende 50 jaar niet zullen overleven door de toenemende temperaturen. De voorspellingen uit het Parijse klimaatakkoord dienen worden nageleefd en die gaan er van uit dat er over 50 jaar minder dan twee van elke 10 planten en dierensoorten op aarde het niet zullen overleven. Er zijn ook weer verschillende planten en dierensoorten die juist wel profiteren van de klimaatverandering. Deze soorten leren in de tijd om efficiënter met water om te gaan, ook al zit er meer CO2 in de lucht.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/