Reinvent your business
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe bereid jij je zaak voor op een recessie?

Het is waarschijnlijk niet het onderwerp waar je graag over nadenkt, maar gezien de huidige tijdsgeest ontkom je er niet aan: de recessie. Geen reden tot paniek. Wanneer je je goed voorbereidt op deze situatie kun je ook hier vloeiend doorheen gaan. Zowel persoonlijk, als business-wise. Heb jij een business en kan je wel wat tips gebruiken hoe je goed door de recessie heen komt? Dan hebben wij een aantal tips voor je klaarstaan om je goed voor te bereiden.

Maak je bedrijfsprocessen inzichtelijk
Of je nu een kleine business hebt, ZZP’er bent of eigenaar bent van een BV: in een goedlopende business weet jij als eigenaar wat er speelt. Daarom is het zeer effectief om je huidige bedrijfsprocessen in kaart te brengen en deze te analyseren. Dit is sowieso goed om één of twee keer per jaar te doen en al helemaal wanneer er een recessie op de loer ligt. Ga dus terug naar de tekentafel en sla aan het analyseren.

Business Model Canvas
Dit is een principe dat zeer goed werkt om aan de start van je business te doen, omdat je zo weet dat de bouwstenen goed in elkaar zitten. Met het Business Model Canvas (ook wel BMC genoemd) bekijk je negen bouwstenen die de core van je business vormen en daarmee wellicht ook jouw bedrijf kunnen gaan redden in tijden van een recessie. Doe inspiratie op met het ontwerpen van een business model canvas en ga aan de slag.

Maak je business visueel
Heb je bovenstaande stap uitgevoerd? Dan kan het helpen wanneer je dit canvas visueel maakt en iedere dag voor je ziet. Print je business model canvas in A3 formaat en hang deze op een plek die zichtbaar is voor jou en je medewerkers. Kom er iedere keer weer even op terug en analyseer met elkaar. Het fijne hiervan is, is dat het zichtbaar is en dus minder makkelijk om te vergeten of om te focussen op andere onderdelen van je business die minder belangrijk zijn.

Kosten besparen in je business
Waar je minder hoeft uit te besteden, kun je meer in je business stoppen. Bekijk dus alle uitgaven en bekijk daarmee waar je eventueel op kunt bezuinigen. Een recessie is niet per definitie de beste timing om onnodige uitgaven te doen en daarom is het goed om op alle uitgaven eventjes weer scherp te zijn.

Al met al begint de verandering in je business door bewustwording. Bedenk wat je wil aanpakken en vervolgens hoe je dit exact gaat doen, om je business ook door de donkere dagen er doorheen te slepen.