Reinvent your business
Image default
Business

Rietdekkers en rietendaken

Het vak bestaat al heel lang, honderden jaren zelfs. Er bestaat een vakfederatie voor en is ook erg milieu bewust. Een rieten dak isoleert namelijk erg goed, maar wat kost een rieten dak? En hoelang gaat een rieten dak mee? Ik wist niet eens dat het dak vervangen zou moeten worden. Helaas zal dat wel moeten gebeuren. Het hangt af van het soort riet of het om de dertig of om de veertig jaar vervangen zal moeten worden. Er zijn gevallen geweest waar het tot vijftig jaar meeging.

 

Maar wat is riet, en waar komt het vandaan? Riet behoord tot de grassenfamilie. Daar zitten onder andere ook de plant rogge en tarwe. Riet kan tot drie meter lang groeien en kan tussen de een tot drie centimeter dik worden. Het riet is niet erg kieskeurig als het gaat om kunnen groeien, vooral niet hier in Nederland. Riet heeft namelijk slechts een kant met water nodig om te kunnen groeien. Daar heeft Nederland genoeg van! Maar dat maakt niet gelijk elke riet even goed. De beste riet komt vooral uit Friesland en Noord-Holland. Vervolgens zal het geoogst moeten worden om er rietendaken van te kunnen maken.

 

Een rietdak zal niet voor altijd mee gaan en al daarom vervangen moeten worden. Fijner riet gaat minder lang mee en zal daarom na dertig jaar vervangen moeten worden. Grover riet gaat tienjaar langer mee en moet dus pas na veertig jaar vervangen moeten worden. Grover riet is dus duurzamer, omdat het langer mee gaat. De reden dat toch enorm veel mensen kiezen voor fijner riet is, omdat fijner riet een mooier resultaat levert volgens vele consumenten. Voor beide soorten riet geld het dat het een goede warmte reflector is en daardoor warmte goed binnen houd.

 

Je hebt als consument veel keuze uit verschillende rietdekkers. Om je keuze beter te kunnen maken tussen alle rietdekkers kun je gebruik maken van De Vakfederatie van rietdekkers. Zij bewaken onder andere de kwaliteitseisen van vele rietdekkers en geven ook een vaktechnisch tijdschrift uit. De prijs van een rietdak ligt tussen de 65 en de 100 euro per vierkante meter. 

http://www.rietwerk.nl/