Reinvent your business
Image default
Woningen

Subsidies voor warmtepompen in Vlaanderen

Door de stijgende gasprijzen gaan steeds meer bedrijven op zoek naar een alternatief voor het stoken op gas of stookolie. Eén van die alternatieven is de warmtepomp. Om energiebesparende maatregelen te stimuleren heeft de overheid verschillende subsidies in het leven geroepen, waaronder Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen. Maar hoe hoog is deze premie en hoe kun je deze aanvragen? 

De voorwaarden voor premie in Vlaanderen

De premies voor warmtepompen gelden in Vlaanderen alleen voor bestaande bedrijfspanden en niet voor nieuwbouwpanden. Daarnaast is het van belang dat de warmtepomp geplaatst is door een aannemer die beschikt over een RESCert-certificaat. De premie mag maximaal 1 keer per 10 jaar aangevraagd worden. Je komt in aanmerking voor een premie met een geothermische warmtepomp, een lucht/water warmtepomp of een hybride lucht/water warmtepomp. Op de website Vlaanderen.be is meer informatie te vinden over de exacte en uitgebreide voorwaarden van Mijn VerbouwPremie

De hoogte van de premie

De hoogte van de premie voor warmtepompen is afhankelijk van verschillende factoren. Eén van die factoren is het type warmtepomp. Je kunt kiezen voor een geothermische warmtepomp die energie onttrekt uit de bodem of een lucht/water warmtepomp die zijn energie deels haalt uit de buitenlucht, Daarnaast is zijn er hybride warmtepompen die kunnen samenwerken met de cv-ketel. Voor de geothermische warmtepomp krijg je het meeste subsidie (maximaal 4000 euro), gevolgd door de lucht/water warmtepomp (maximaal 3600 euro) en tenslotte de hybride warmtepomp (maximaal 2400 euro). 

De premie aanvragen 

Voor het aanvragen van de premie is het belangrijk om niet langer te wachten dan 24 maanden na de installatie van de warmtepomp. Het aanvragen van de premie verloopt via de website van Mijn VerbouwPremie. Daar wordt uitgelegd wat je allemaal benodigd hebt voor het aanvragen. Let goed op de documenten die je moet toevoegen zoals een kopie van de facturen, gedateerde foto’s van de installatie en een kopie van het Europees productlabel. Zodra je de goedkeuring ontvangen hebt, wordt de premie binnen 6 maanden uitbetaald.

 

Wanneer je van plan bent om je bedrijfspand te verduurzamen met een warmtepomp, dan is het raadzaam om de mogelijkheden voor de Mijn VerbouwPremie en mogelijke andere subsidies goed te onderzoeken. Dat kan uiteindelijk veel geld schelen!