Reinvent your business
Image default
Business

De werkzaamheden van een radiodeejay

Als radio-DJ, ook wel beschouwd als presentator of presentatrice, ben je verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden. Bij de radio luisteren zal de luisteraar het beeld schetsen dat het beroep DJ erg gemakkelijk is. Integendeel. Een radio-DJ heeft veel verantwoordelijkheden te dragen, niet enkel het maken van radiopraatjes, maar ook het koppelen van muziek, bijwonen van redactievergaderingen, fungeren als quizmaster, enzovoort.  

De werkzaamheden zijn uiteraard afhankelijk van de radiozender en functie van de betreffende persoon. Als radio-DJ ben je altijd verplicht de luisteraars te voorzien van de leukste muziek, verdere taken kunnen de DJ mogelijk opgelegd worden.

Innerlijk telt

Niet ieder persoon zal weggelegd zijn voor het presenteren van en op de radio, met enkel een makkelijk babbeltje kom je er niet. Spontaniteit wordt gezien als zwaarwegende factor bij een vacature als radiodeejay. De radiozenders vermaken de luisteraars somtijds door een BN’er uit te nodigen voor een sprankelend verhaal of leuk interview. Hierbij zal de DJ de leiding nemen; een belangrijke functie, gezien het aantal luisteraars.

Radiozenders streven over het algemeen naar een persoon met een bijzondere presentator, waardoor diegene het radioprogramma een specifiek karakter geeft. Als DJ zal je de radiozender een karakter geven, dat grote invloed kan hebben op de luisteraars, zowel in positieve als negatieve zin.

Werkzaamheden

Een radiodeejay kan in het kort gepresenteerd worden als het persoon dat verantwoordelijk is voor het uitzoeken van muziek, het draaien van muziek, het vertellen van achtergrondinformatie met betrekking tot de muziek en het interviewen van gasten en/of luisteraars. Daarnaast, afhankelijk van de radiozender, kan een presentator of presentatrice gevraagd worden als quizmaster tijdens de uitzending.

De DJ zal vaak samenwerken met een producer. De producer is op de achtergrond werkzaam voor de betreffende radio-omroep. Diegene draagt de het creatieve gedeelte van het radioprogramma aan te sturen en te begeleiden. Hierdoor zullen de radiodeejays niet alle vrijheid hebben in het indelen van het programma, zeker als de luisteraars de live radio luisteren.

http://radio-luisteren.nl