Reinvent your business
Image default
Business

Makkelijk back-ups maken met de Mac

Is back-ups maken voor jou echt zo’n klusje dat je ‘wel eens een keer zou moeten doen’? Je bent niet de enige. Een groot deel van de Nederlanders maakt niet of nauwelijks back-ups. Dit kan voor grote problemen zorgen. Je harde schijf heeft namelijk niet het eeuwige leven. Ook kunnen er ongevallen gebeuren, je laat je laptop vallen, er breekt brand uit of je iMac wordt gestolen. Dan betaal je opeens een erg hoge prijs, en dat is nergens voor nodig.

Omdat het maken van back-ups nooit echt een urgent klusje wordt voordat het te laat is, lopen veel mensen onnodig risico om hun data kwijt te raken. Dit is echter nergens voor nodig. Apple heeft namelijk een aantal verschillende back-up mogelijkheden die volledig automatisch gaan. Je stelt het een keer in, en daarna heb je altijd een recente back-up van je data, mocht er ergens iets mis gaan. De enige schade die je dan nog hebt, is die aan de computer of harde schijf zelf. Vervelend, maar in tegenstelling tot je data wel vervangbaar.

Time Machine backups

De makkelijkste manier om te beginnen met back-ups maken op de Mac, is het gebruiken van Time Machine. Je hebt een externe harde schijf, Time Capsule of AirPort Extreme nodig die tenminste twee keer zo groot is als de schijf waar je een back-up van wilt maken. Time Machine is dan eenvoudig in te stellen via Systeemvoorkeuren.

Time Machine maakt automatisch elk uur back-ups. Zo lang de Mac dus verbonden is met de harde schijf, Time Capsule of AirPort Extreme, kan je nooit meer kwijtraken dan een uur aan werk.

RAID

Eén van de grootste risico’s op dataverlies is het defect raken van de harde schijf. Het RAID 1 systeem heeft daar een oplossing voor. In dit geval heeft de Mac twee harde schijven, maar in de Finder zie je er maar één. Je gebruikt de Mac gewoon zoals je hem altijd gebruikt, maar de data wordt op beide harde schijven weggeschreven. Gaat er ééntje defect? Dan kun je gewoon doorwerken met de anderen. Als je de defecte vervangt, kopieert het systeem alles weer naar de nieuwe schijf en kan je RAID weer verder gebruiken.

Hoewel RAID 1 het risico van dataverlies behoorlijk beperkt, en er ook voor zorgt dat je gewoon door kunt werken bij een defect, biedt het uiteraard geen garantie tegen dingen als diefstal, brand of een virus.

Synchronisatie diensten

Stel je voor, je maakt netjes back-ups op een externe harde schijf of op je Time Capsule. Alleen nu breekt er brand uit. Geen computer meer, geen harde schijf meer, geen Time Capsule meer. De beste back-ups staan fysiek op een andere locatie dan de computer. Je kunt uiteraard een harde schijf op een ander plek leggen, bijvoorbeeld op kantoor, en deze regelmatig updaten. Een andere, voor veel mensen makkelijkere, methode is om gebruik te maken van synchronisatie diensten zoals iCloud of Dropbox. Je stelt een map in die je synchroniseert, en daar sla je alle belangrijke bestanden in op. Het voordeel is dat je al je belangrijke bestanden nu op twee plaatsen hebt opgeslagen en dat je deze makkelijk up-to-date kunt houden.

Tot slot

Wat voor jou het beste back-up systeem is hangt van je situatie af. Sommige mensen willen graag alle risico’s afdekken, anderen gaan voor gemak en zijn tevreden als de grootste risico’s verkleind zijn. Bij het maken van back-ups is iets doen altijd beter dan helemaal niets doen. Koop dan dus vandaag nog een goede harde schijf en stel je Time Machine in. Dan is jouw data al een stuk veiliger dan die van de meeste mensen.

 

Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/apple-reparatie-rotterdam/

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/apple-reparatie-rotterdam/