Reinvent your business
Image default
Zakelijk

Goed voorbereid naar uw zakendiner levert u voordelen op

Een zakendiner is een perfecte manier om uw zakelijke relaties op een minder informele manier te ontmoeten dan u dat op kantoor zou doen. Het zorgt voor een meer ontspannen sfeer waarin onderhandelingen aangenaam en comfortabel kunnen verlopen. Door het toepassen van de do’s en dont’s in dit artikel maakt u gegarandeerd een goede indruk op iedere zakenrelatie.

Do’s en dont’s voor een zakendiner

Do’s

 • Een goed restaurant kiezen
  Voor u een restaurant gaat reserveren, doet u er goed aan de verschillende mogelijkheden na te gaan en probeert u te weten te komen of uw gast persoonlijke voorkeuren heeft. Een aangenaam en ontspannen kader dragen bij aan een constructief gesprek.
 • De geschikte outfit dragen.
  Voor een zakendiner de gepaste outfit dragen, is een absolute must. Een mooi en perfect passend kostuum voor heren is in de betere webshop met herenmode te vinden en maakt een nette en onberispelijke indruk. Is het geplande zakendiner minder formeel van aard, dan kunt u uiteraard ook kiezen voor een stijlvolle casual outfit waarin u zeker niet minder indruk zal maken. 
 • Een vervolgafspraak maken
  In een iets informelere sfeer kunnen de beste zakenrelaties opgebouwd worden en u doet er dan ook goed aan om van dit moment gebruik te maken om een duurzame relatie op te bouwen. De doeltreffendste manier hiervoor is op het einde van het zakendiner al een volgende afspraak vast te leggen. Op die manier kunt u een regelmatig contact onderhouden en de relatie met uw zakenrelatie verstevigen. 

Dont’s

 • Te laat komen op de afspraak
  Te laat komen op een zakendiner dat u georganiseerd hebt, is absoluut uit den boze. Niet alleen maakt het een slechte indruk op uw zakenrelatie, u laat ook de kans liggen om nog voor de aankomst van uw gast even snel na te gaan of alles perfect in orde is op de locatie. 
 • Praten over de rekening
  Bij zakendiners is het de ongeschreven regel dat degene die uitnodigt ook instaat voor het betalen van de rekening. Ongemakkelijke situaties kunt u hier vermijden door vooraf afspraken te maken in het restaurant. Zo voorkomt u dat de rekening zichtbaar voor uw zakenrelatie op tafel terecht komt en kunt u nadien in alle rust afrekenen.


Een zakendiner mag dan wel informeler van karakter zijn dan meetings bij u op kantoor, het is en blijft een zakelijke aangelegenheid en daar horen dan ook bepaalde beleefdheidsvormen bij. Uw zakenrelatie zal vast en zeker uw inzet waarderen en dit kan alleen maar de relatie op de lange termijn ten goede komen.