Reinvent your business
Image default
Bedrijven

Regels omtrent bedrijfsafval

Vlaamse bedrijven produceren heel wat afvalstoffen, waaronder papier- en kartonafval, etensresten, metaalafval, KGA, piepschuim, etc. Omtrent de verwerking van dit bedrijfsafval bestaan er verscheidene regels. Op deze pagina staan de belangrijkste aandachtspunten bij elkaar.

Professionele ophaling is verplicht

Wist je al dat het in Vlaanderen verplicht is om als bedrijf een professionele afvalverzamelaar in te schakelen voor het ophalen en verwerken van bedrijfsafval? Enkel indien het afval de maximumhoeveelheid van de tweewekelijkse gemeentelijke ophaling niet overschrijdt, valt deze verplichting weg. 

Bij een niet-naleving van deze verplichting kan een proces-verbaal worden opgemaakt door milieuambtenaren, de milieu-inspectie of de politie.

Sorteerplicht

Ook voor bedrijven geldt er een sorteerplicht. Dat wil zeggen dat je verschillende afvalbakken en containers moet voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een aparte container voor etensresten en ander keukenafval, en een sortering van al het PMD afval. Voor andere afvalstromen, zoals steenpuin, papier & karton of groenafval, kan je sporadisch een container bestellen. Hier moet je opnieuw goed opletten dat alles mooi gescheiden wordt aangeboden aan de ophaler. 

Besparen op afval

Voorkomen is beter dan genezen. In dat opzicht stimuleer OVAM bedrijven om de hoeveelheid afval die ze produceren te reduceren. Op cirkeltips.be hebben ze hiervoor enkele tips verzameld. Bijvoorbeeld:

  • Kartonnen koffiebekers vervangen door herbruikbare exemplaren
  • Niet onnodig documenten afdrukken maar online bewaren (of dubbelzijdige afdrukken)
  • Herbruikbaar verpakkingsafval teruggeven aan de leverancier

Materialeninformatiesysteem

OVAM zet ook in op materialeninformatiesystemen. Deze datamonitoring software moet niet alleen de productie van afvalstoffen meten, maar ze ook traceren in het recyclageproces en een (eventuele) toepassing in nieuwe producten. Al deze data helpt om het proces te stroomlijnen.