Reinvent your business
Image default
Bedrijven

Hoe werkt aandelen kopen precies?

Velen gaan er nog vanuit dat het aankopen van aandelen een lastige en ingewikkelde zaak is. Daarom branden vele mensen hun handen hier nog niet aan, terwijl het in werkelijkheid de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden is om hier mee aan de slag te gaan. Je hoeft niet meer naar een bank of een aandelenhandelaar, maar je doet alles simpel vanuit je eigen huis achter je eigen computer. Maar wat zijn aandelen precies en welke stappen moet je nemen om hieraan te beginnen? Zeker bij beginnende handelaren roept het veel vragen op. Vragen die je liever beantwoord wil hebben, voordat je je geld gaat investeren. Wij leggen het je graag uit aan de hand van onderstaande punten.

Wat zijn aandelen

Een aandeel is niets meer dan een klein gedeelte van een bedrijf, een merk, een product of iets anders. Met een aandeel ben je dus deels eigenaar van datgene waar je in investeert. Wordt er winst gemaakt door het bedrijf, dan deelt de aandeelhouder mee in de winst. Bij verlies geldt dat natuurlijk ook zo. In vrijwel alle sectoren zijn er aandelen te kopen bij de meest uiteenlopende zaken. De prijs van een aandeel verschilt per aandeel, waardoor je dus voor jezelf kunt bepalen hoeveel geld je er in wil investeren en hoeveel aandelen je dus koopt.

Aandelen kopen

Om aandelen te kopen van een bepaald bedrijf kun je online onderzoek doen naar de verschillende mogelijk. Zo kun je in Nederlandse bedrijven investeren, maar kun je ook aandelen kopen van bekende buitenlandse bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan Apple of Tesla. Aandelen van bedrijven koop je vaak niet rechtstreeks bij het bedrijf, maar je handelt in aandelen via een online platform. Via deze platformen kun je aandelen kopen van allerlei bedrijven. Via deze platformen kun je de koers van je aandelen volgen, de waarde van je investering, de geschiedenis van het aandeel en kun je het vergelijken met andere delen. Ben je toe aan de volgende stap, dan kun je die stap gemakkelijk nemen in je online dashboard.

Aandelen spreiden

Over het algemeen wordt er aangeraden om niet je hele investering in één specifiek aandeel te doen. Het spreiden van je portefeuille door te beleggen in verschillende aandelen is dan een ook tactiek die veel gebruikt wordt. Deze vorm van risicospreiding is zowel bij kleine investeringen als bij grote investeringen goed toe te passen. Het is bovendien erg makkelijk om snel keuzes te maken. Is een van de aandelen niet meer gewenst in je portefeuille? Doe er dan afstand van en investeer gemakkelijk in een ander aandeel. Online platformen werken erg snel, zijn gebruiksvriendelijk en helpt je bij het analyseren van je belegging.

Bij verschillende online platformen om te handelen in aandelen kun je aankloppen voor advies van experts. Besef je dat beleggen risico’s met zich meebrengt, en dat het aan te raden is om geen drastische keuzes te maken als je niet zeker van je zaak bent. De adviezen van een expert kunnen je helpen om meer rendement uit uit je investering te halen.