Reinvent your business
Image default
Business

Stofafzuigingen voor de werkplaats

Als u een houtwerkplaats runt of opstart als timmerman of schrijnwerker, krijgt u te maken met tal van aandachtspunten. Een afzuiginstallatie is hierbij absoluut onontbeerlijk. In een houtatelier is een degelijke afzuiging voor de werkplaats verplicht voor uw veiligheid en gezondheid. Een dergelijke installatie betekent wel een behoorlijke hap uit uw budget. De juiste keuze voor de meest geschikte installatie is dat ook van het grootste belang. Dit artikel biedt u een leidraad voor luchtreinigeradvies en brengt de range van Pullman Ermator in de kijker.

Welk type houtstof komt er vrij?

Het is niet eenvoudig om in een houtwerkplaats het fijne vrijgekomen houtstof te verwijderen. Met de juiste voorbereiding bent u zeker dat u de juiste apparaten aankoopt. Vooraf moet u met zekerheid weten welk type houtstof er vrijkomt bij het productieproces. Er zijn verschillende soorten apparatuur op de markt. Die maakt een verantwoorde keuze niet eenvoudig. De kans op een verkeerde investering is groot. Een degelijk Luchtreiningsadvies is zeker aan te raden.

Belangrijkste kenmerken van onze stofafzuigingen voor werkplaatsen:

  • Handmatig onderhoudssysteem om de filter te reinigen met een regelbare luchtstroom. De inlaatfilters bestaan in verschillende afmetingen.
  • Energiezuinige draaiende waaiers die de omgevingslucht aanzuigen.
  • Keuze uit verschillende filters. Naast de standaardfilter bieden we bijvoorbeeld eveneens een speciale fijnstoffilter.
  • Makkelijk verplaatsbaar zodat u de hele werkplaats en de luchtinhoud ervan ineens kunt schoonmaken.
  • Ventilatoren met grote capaciteit voor een groot aantal luchtwisselingen per uur (afhankelijk van de filterketen die u toepast en het specifieke toestel dat u gebruikt).

Onze verschillende types afzuigingen voor professioneel gebruik:

De hobby afzuiging

Dit basismodel valt op door een lange slang en een stofopvangzak met een flink volume. Dit apparaat combineert een groot volume aan lucht met een lage druk. Dit model is niet geschikt om erg fijne deeltjes op te zuigen. Fijnstof bij bepaalde houtsoorten en de nevenproducten van zandstralen vallen af. U kunt het apparaat aanpassen met speciale filters voor betere resultaten.

Cycloon fijnstof-stofzuigers

Deze stofzuigers hebben een zeer lage filterbelasting door hun voorafscheider met cycloon. Deze cycloon maakt gebruik van de kracht van luchtwervelingen, waardoor het stoffilter minder belast wordt. Dit systeem is uitermate geschikt om minuscuul fijnstof op te zuigen. Deze speciale afzuigers werken totaal anders dan normale machines. Ze zijn in staat om 99% van het stof al te scheiden voordat het door de filter gaat. Dit type stofzuigers is van de hoogste kwaliteit. Alle soorten fijne zaagselstof, én fijnstof verwijdert dit apparaat zonder enig probleem. Daarnaast het mogelijk om de standaardfilter van 1 micron te vervangen door een speciaal HEPA-fijnstoffilter van 0,3 micron.

Vacuumstofzuiger

Dit apparaat onderscheidt zich van de hobbystofzuiger door zijn volledig tegenovergestelde werking. De vacuumstofzuiger genereert een laag luchtdoorvoervolume, echter met een hoge druk. Dit wil zeggen dat wanneer het vacuumeffect optreedt, de hoeveelheid lucht die door de machine gaat afneemt. Deze apparaten zijn in staat om de meeste soorten stof op te zuigen, ook het fijnere stof. Omdat er maar relatief weinig lucht wordt opgezogen zijn deze modellen minder geschikt als de belangrijkste stofafzuiging voor uw werkplaats. Ze zijn wel erg geschikt om permanent rechtstreeks op een zaagmachine aan te sluiten.

Gereedschapsafzuiging

Deze kleine afzuigers worden rechtstreeks op een handzaagmachine of boormachine aangesloten en vangen meteen al het stof af. De diameter van de meegeleverde slang is meestal vrij gering en de apparaten zijn niet erg krachtig. Deze kleinere afzuigingsoplossingen zijn niet geschikt voor de stofafzuiging van uw werkplaats.

Luchtfilterende toestellen

Veel van het bij werkzaamheden vrijgekomen stof blijft erg lang in de lucht zweven. Hiervoor kunt u speciale luchtfilters inzetten die rustig op de achtergrond hun werk doen. Ze zullen de luchtkwaliteit in de werkplaats verbeteren. Laat de lucht in de ruimte zo’n 6 keer per uur door het luchtfilter circuleren. Na werktijd mag het luchtfilter nog 1 uurtje extra doorgaan met zuiveren. Dit is instelbaar met een timer.

Speciale stoffilters

Er bestaat strenge regelgeving om werknemers te beschermen die arbeid verrichten in een stoffige omgeving zoals een houtbewerkingbedrijf. In werkelijkheid zijn deze regels erg moeilijk te controleren en zonder dure apparatuur niet meetbaar. Naast het gewone afzuigen van het fijnstof tijdens de werkzaamheden dient u ook op te passen met zandstralen en met het schoonvegen van de werkplaats met de veger. Ook hier komt enorm veel stof bij vrij. Speciale filters zorgen ervoor dat u dit uitermate fijne stof niet inademt.

Luchtreiningsadvies

We begrijpen dat we u wellicht overladen met informatie. Het is ook niet voor iedereen meteen duidelijk welk type luchtzuiverende afzuiging u nodig is. Als u nog vragen heeft of als u ergens aan twijfelt, neem dan gerust contact met ons op voor een gratis luchtreinigingsadvies.Samen met u vinden we zeker de geschikte afzuiging met luchtzuiverende eigenschappen voor uw situatie.